הסבה מקצועית - איך ומתי יודעים שהגיע הזמן להחליף מקצוע?

מיכל גרינברג פלנבוים

מיכל גרינברג פלנבוים

מאמנת תעסוקתית המתמחה בהכוון תעסוקתי, הכנה לראיון עבודה ומרכז הערכה, מרצה ומנחה סדנאות בתחום התעסוקה והקריירה ומכשירה מאמנים להכוון תעסוקתי.
הסבה מקצועית
תמונה: unsplash

העבודה של אריאל בבית הדפוס הלכה והצטמצמה עם השנים. בתחילת דרכו שם אהב להגיע למקום ששקק חיים, עם רעש המכונות, הטלפון שלא הפסיק לצלצל – לקוחות, ספקים…. אפשר לומר שנהנה מכל רגע. 
בעל הבית היה מברך אותו לשלום בכל בוקר והוא הרגיש איך יותר ויותר נותנים לו מקום, מתייעצים איתו והוא גדל וממלא בצורה טובה ומקצועית תפקיד של מנהל פרויקטים בעסק שהיקף הפעילות שלו גדל וגדל עד שלא….
המעבר של עיקר תקציב הפרסום והשיווק אל האינטרנט נגס משמעותית בהזמנות העבודה שהלכו והצטמקו והוא נותר מעביר זמן יקר בחוסר מעש.
היה נדמה שבעל הבית מתחמק ממנו, והוא שפעם שפע רעיונות יצירתיים כדי להגדיל את נפח הפעילות של כל לקוח הרגיש משועמם מעצם המחשבה.

אריאל הגיע אלי אחרי שקיבל מכתב פיטורין, אבל כששאלתי כמה זמן כבר יצא לו לחשוב על שינוי תעסוקתי אולי אפילו הסבה מקצועית אמר שזה כבר שנים, מאז שהפעילות הואטה, אלא שלא היה לו אומץ.
העובדה שעבר את גיל 50, המחויבויות הכלכליות וזה שבעצם לא ממש ידע מה מחכה לו ומה שוק העבודה יכול להציע למי שכל חייו עבד במקום אחד?

במסגרת תהליך הכוון תעסוקתי היה חשוב לי להראות לו בראש ובראשונה את חוזקותיו, רציתי שיראה שיש לנו עם מה לעבוד ויש לו מה להציע.
פתאום הצטער על כל הזמן שהעביר במקום העבודה מתוסכל כשהרגיש שאין כבר לאן להתקדם ולהיפך – העסק נמצא בדעיכה.
הוא הבין שכבר אז היה צריך להתעורר, לבדוק מה קיים בשוק, לנסות להקביל בין הניסיון התעסוקתי המצטבר שיש לו לבין אפיקי תעסוקה חדשים, להבין משמעויות של הסבה תעסוקתית כזו או אחרת, להתייעץ עם אנשים שעובדים בתחום אליו רוצה לפנות ופשוט ללכת עליו. 
ברגע שהגיע אל התהליך הבין שיש לו את הכוח להתמודד עם השינוי, ללמוד דברים חדשים, ליצור קשרים חדשים ובעיקר – להגדיר את עצמו מחדש. 

אז אם גם אצלך יש תחושה שזה כבר לא זה… היקף העשייה ירד, אין אופק התקדמות, וההתלהבות שהייתה שם איננה עוד – הגיע הזמן להתחיל לחשוב על להחליף מקצוע. 

אז רגע לפני שעושים הסבה מקצועית

כמה צעדים שאפשר לעשות באופן עצמאי כדי להתחיל להתמקד:

  • לבדוק מה אני אוהב בעיסוק שלי? אם אני אוהב את העיסוק אך לא את סביבת העבודה אולי הגיע הזמן להחליף את מקום העבודה אך לא את התפקיד.
  • לבדוק את כל התחנות בחיי שקשורות בלימודים ועבודה (גם צבא נחשב, וגם עבודות מזדמנות) ולראות מה אהבתי בהן – ממה שמצאתי ארכיב את רשימת המאפיינים הסביבתיים ( סביבה יציבה, סביבה יוקרתית וכו')
    לבדוק בכל תחנות חיי אלו יכולות באות לידי ביטוי – מה החוזקות שיש לי (יכולת הדרכה, כושר ביטוי בכתב וכו')
  • לבחור מתוך שתי הרשימות שנוצרו 3 יכולות ו3 מאפיינים סביבתיים שחשוב לי לשמר בעיסוק הבא שלי – האלה העקרונות התעסוקתיים שלי.
    להתחיל לבחון את הכיוונים התעסוקתיים שמעניינים אותי דרך אותם עקרונות – האם הם באים באותו עיסוק לידי ביטוי.
  • לעשות תכנית עבודה ולהתחיל לנוע צעד אחר צעד.

עוד שאלות בנושא

 כן ניתן לעשות, במאמר ציינתי לדוגמה מתאמן שלי שהצליח לעשות הסבה מקצועית בגיל מבוגר. 

כשמאבדים עניין ומוטיבציה, כשיש חלום ישן שלא בדקתם אותו לעומק, כשצרכי השוק משתנים או כשצרכיך האישיים משתנים הגיע הזמן להתחיל לחשוב על הסבה מקצועית.

בפירוש לא! אם יש מחויבויות כלכליות אפשר להחליט על הסבה מקצועית הדרגתית במסגרתה תוכלו לבנות את העיסוק הנוסף לצד הקיים.

שתפו את המאמר

5 2 votes
דירוג המאמר
Subscribe
Notify of
guest
1 תגובה
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
צפהי בכל התגובות
מעיין
Guest
מעיין
3 years ago

תודה על המידע 🙂